"Det ändrade hela mitt liv"

Carolina Fredlund har lidit av dold stamning sedan hon var 8 år gammal. Idag är hon 34 och kan hantera sin stamning, mycket tack vare den hjälp hon fick av logopeden.

Länge försökte Carro, som hon kallas, hantera sin stamning på egen hand.

– Jag tog genvägar i form av hjälpord innan jag skulle säga ett ”jobbigt” ord, och om det gick bytte jag ut alla jobbiga ord, beskriver hon.

Dold stamning innebär att det sällan hörs att du stammar. Därför är den som har en dold stamning inte van att höra sig själv stamma och blir ofta oerhört stressad när stamningen kommer fram.

– Det sätter sig djupare psykologiskt och du har svårare att acceptera din stamning, förklarar Carro. Du gör allt för att dölja den, för du tror att du mår bättre av att inte stamma.

Undvikanden blev begränsningar

Carro undvek situationer där hon kunde bli tvungen att prata med folk hon inte kände. Allt för att undvika att stamma.

– Jag levde inte mitt liv fullt ut och vågade inte allt jag ville. Ibland åt jag inte ens det jag ville ha på restaurang, för att det jag ville ha var svårt att säga.

Under flera års tid ringde Carro inte ett enda samtal till en kundtjänst och ibland svarade hon inte ens i telefonen.

– Till sist blev jag trött på att ha det så och bestämde mig för att försöka ändra hur jag tänker kring min stamning. Den är ju inte något som går att ”bota”.

Logopedmottagningen nyckeln till förändring

När Carro var 24 år sökte hon hjälp hos en privat logoped i Stockholm. Där fick hon hjälp att sluta använda sina hjälpord före de jobbiga orden. Men utöver det tyckte hon inte att hon fick någon vidare kunskap om stamning, så efter ett år slutade hon att gå dit.

En mindfulnesspsykolog som visste hur negativt Carros stamning påverkade hennes liv, skickade till sist en remiss till Logopedmottagningen Rosenlund, där Carro träffade logopeden Anita Halldin.

I flera månader gick Carro på behandling hos Anita. Först en gång i veckan, sedan en gång varannan vecka. Hos Anita fick hon lära sig bakgrund och fakta om vad som händer när man stammar.

– Det gav mig ny förståelse för hur jag och mitt tal fungerar, konstaterar Carro.

Tillsammans gjorde Anita och Carro övningar med olika metoder för att uttala ”jobbiga” ord och hur Carro skulle tänka kring dem. Ibland gick de ut för att Carro skulle utsätta sig för situationer där hon måste tala med främlingar.

– Mest för att se folk i ögonen och se att deras reaktioner inte var så farliga som man tror. Tidigare byggde jag alltid upp katastroftankar i huvudet som gjorde att jag struntade i att ens försöka, berättar Carro.

Intensiv behandling

Anita tipsade också Carro om programmet Intensiv stamningsterapi. Vid tre olika tillfällen under ett års tid åkte Carro ner på behandling vid folkhögskolan i Åsa utanför Kungsbacka.

– Det ändrade hela mitt liv. Behandlingen hos Anita, som i sin tur fick mig att söka till intensivterapin, har gjort underverk för mig. Nu accepterar jag att min stamning inte går att bota, så jag jobbar med det istället för att kriga emot och göra livet hårdare för mig själv.

En effekt av acceptansen är att Carro inte längre undviker situationer där hon riskerar att börja stamma. Men hon övar fortfarande på sådant som kan ge henne problem, som till exempel att ringa telefonsamtal. Hon säger att det fortfarande känns jobbigt, men att hon gör det ändå och klarar av det.

– Jag har lärt mig att det viktiga är att säga det jag vill ha sagt, oavsett hur jag säger det.

Bättre livskvalitet

Carro är jättenöjd med den hjälp hon fått på Logopedmottagningen Rosenlund och med den intensiva stamningsterapin.

– Jag är så tacksam och lättad över all hjälp jag fått. Det har förändrat mitt liv på ett sätt jag aldrig trott var möjligt.

Till exempel har Carro nyligen fått ett nytt jobb som butikschef, vilket är något hon aldrig vågat drömma om. Både själva jobbet och att gå på anställningsintervju hade tidigare känts omöjligt.

Carro bekräftar att det inte är en lätt, snabb eller rolig resa hon har gjort. Hon har haft många jobbiga perioder, men varje gång hon tog sig ur dem släppte bördan mer och mer.

– Till slut kommer du till insikt om dig själv, att du också kan. Du är inte mindre värd för att du stammar. Hemligheten är att äga sin stamning.

Ett sätt att göra det, som Carro använder sig av, är att hon börjar med att säga ”bara så att du vet så stammar jag, men det är inget som stoppar mig”. Det gör att hon kan slappna av och att dem hon pratar med är med på noterna.

”Våga be om hjälp”

Carros positiva erfarenheter gör att hon svarar tvärsäkert på frågan vad hon vill säga till andra som har samma problem:

– Våga be om hjälp! Hittar du en bra logoped kan det förändra ditt liv. Tycker du inte att du kommer någon vart med den logoped du har, be att få byta. Logopeden ska ge dig fakta och övningar, men också utmana dig att tänja dina gränser.

– Jag trodde aldrig det kunde bli bättre, men så fort jag fick veta mer om hur min stamning fungerar, blev det som en ny dörr som öppnades. Så våga jobba för att komma till ditt mål. Det är det värt! avslutar Carro.